Sezona kestena uveliko je u toku. Pored sakupljača koji prodajom ostvaruju prihod u ovim šumskim plodovima uzivaju i kupci. Bišćani već nekoliko godina imaju priliku kupiti prženi i očišćeni kesten koji u posebnoj mašini priprema Bužimljanin Husein Ičanović.
lčanović pored otkupa priprema ih i na različite načine, a nakon konstrukcije mašine za prženje te guljenje odlučio
se ponuditi ih i Bišćanima. Za 5 kilograma potrebno je svega 5 minuta za prženje i guljenje.
Kako bi se zaštitile šume kestena te potakli bavljenje plantažnim uzgojem po prvi pu u općini Bužim biće
organizirana i kestenijada.
Bužimska kestenijada. pored ostalih sadržaja, dio je projekta medjugranične saradnje koji je na zaštiti kestena
spojio Bužim i Veliku Kladušu, te Karlovac i Vojnić u Hrvatskoj.
rtvusk.ba